18 Nisan 2010 Pazar

Kırpmak ve maskelemek arasındaki fark

Inkscape'i öğrenmeye çalışırken anlaşılması zor olan noktalardan birisi de kırpmak ve maskelemek arasındaki farktır. Kırpmak ve maskelemek arasındaki farkları aşağıdaki örnek resimlere bakarak ayırt edebilirsiniz.

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi kırpma işlemi, altında kalan ve kırpılmak için seçilen nesneleri bir çerçeve içerisine alıyor ve bu çerçevenin sınırları dışında kalan alanda, altındaki şekillerden artan parçaların görünmesini engelliyor.

Maskeleme işlemi ise, sadece altındaki şekilleri bir çerçeve veya pencere içerisine hapsetmekle sınırlı değil. Maskeleme yaparken, çerçeve olarak kullanılacak şekildeki siyah/saydam ve beyaz/ışık geçirmeyen alanlar da maskeleme işleminde kullanılıyor. Maskeleyen şekildeki siyah/saydam alanlar, maskeleme sonucunda gözükmüyor. Beyaz ve ışık geçirmeyen alanlar ise görünen alanlar olarak kalıyorlar. Maskeleme yaparken kullanılan şeklin renginin tamamı veya bir kısmının siyah veya beyaz olmadığı durumlarda, maskeleme için kullanılan şekil/nesnedeki renkler siyah/beyaz renklere yakınlık/uzaklıklarına göre ışık geçirmez oluyorlar veya görünüyorlar.


Kırpma ve maskeleme özelliklerini kullanarak resimleri de biçimlendirebilirsiniz. Bunun için öncelikle resmi inkscape'in içerisine aktarmanız gerekir. Ayrıca işleminizi bitirdikten sonra Extensions>Resimler>Embed Images... yolunu izleyerek, açılan iletişim penceresindeki seçenekleri ayarlayıp, çalışmanızın içerisindeki bütün resimleri inkscape dosyasının içerisine gömerseniz, resimlerinizi kaybetmek derdinden de kurtulmuş olursunuz.






Hiç yorum yok: