14 Haziran 2009 Pazar

Inkscape ile metinler

Araç kutusunda yer alan metin oluşturma düğmesine tıklayın.

Metin aracı seçili iken ekranın üzerinde kendisine kontrol çubuğunun altında yer bulan araç kontrol çubuğundaki özellikleri kullanarak yazdığınız metni hizalayabilir, kalın ve italik olmasını sağlayabilirsiniz. Buradaki yazı tipi seçeneklerinden DejaVu Sans'ı seçtim ve font boyutunu 20 olarak belirledim. Fare imlecini sayfanın ortasına getirin ve istediğiniz bir metni yazın. Metin editörlerinde olduğu gibi bir alt satıra geçmek için Enter tuşunu kullanabilirsiniz.

Metin aracını kullanarak yazdığınız metinlerin hizalamasını değiştirebilir. Kalınlık ve yatıklık için ayarlamalar da yapabilirsiniz.

İstediğiniz bir metni yazın. Metninizi yazdıktan sonra ekranınızda şuna benzer bir görüntü oluşmuş olması gerekiyor.

Metni büyütmek için F1 kısayol tuşunu kullanarak nesneleri seçmemizi ve dönüştürmemizi sağlayan aracı seçin. Bu aracı seçtiğinizde çalıştığınız metnin etrafında fare imleciniz ile çekebileceğiniz ve nesneye istediğiniz yönde büyüteceğiniz oklar belirmiş olması gerekiyor. Siz F1 tuşuna bastıktan sonra eğer bu oklar ilk anda belirmediyse fare imlecini metninizin üzerine getirip farenizin sol tuşu (SFT) ile metne bir kere tıklayın. Yazdığınız metnin seçili hale gelmiş olması gerekiyor.

Metnimizi dişe dokunur bir büyüklüğe getirmek için Shift+Ctrl tuşlarına basılı tutarken nesnenin köşesindeki okların birinden tutup SFT ile çekiştirip büyütün. Metniniz sayfanın ortalarına yakına ancak tam ortasında değil.

Metni sayfanın ortasına hizalamak için F1 kısayol tuşunu kullanarak metninizi seçin ve Shift+Ctrl+A kısayol tuşlarına basarak veya Nesne>Hizalama ve Dağıtım... yolunu izleyerek Hizalama ve Dağıtım penceresini açın. Hizalama alanının altında yer alan Şuna dağıl: Sayfa seçeneğini seçin. Dikey eksende ortala ve yatay eksende ortala düğmelerine tıklayarak yazdığınız metni sayfanızın ortasına hizalayın.

Hizalamayı yaptıktan sonra metnimiz aşağıdaki gibi gözükecek.

Metin türünde olan yazıyı yola çevirmek için Yol>Nesneden yola yolunu takip edin veya Shift+Ctrl+C kısayol tuşlarına aynı anda basın. Metniniz yola dönüşmüş olmalı. Durum çubuğunda da aşağıdaki resimdeki gibi bir ifadenin olması gerekiyor.

Artık yol haline getirdiğimiz nesnenizin seçildiğinden emin olup Yol>Bağlı Konum yolunu izleyin.

Yazınızın üst tarafında küçük bir kare figürünün belirmiş olması gerekiyor.

Bu ufak kareyi SFT ile tutun ve biraz yukarı doğru çekin, nesnenin şu şekilde değişmiş olması gerekiyor.

Renk paletinden herhangi bir renk seçin ve SFT ile rengin üzerine tıklayın. Nesnenin etrafından oluşturduğunuz alanın renk değiştirmesi gerekiyor.

Nesne ile başka bir işlem yapmadan veya fare ile başka bir yere tıklamadan tekrar Yol>Bağlı Konum yolunu izleyin. Bu sefer nesnemizin yani metnin etrafında şişirdiğimiz alanın köşesinde bir kare belirmiş olması gerekiyor. Bu kareyi SFT ile tutup biraz yukarıya çekin ve daha önce yaptığınız gibi renk paletinden istediğiniz bir diğer rengi seçin.

Seçtiğiniz renk yine şişmiş bir şekilde nesnenin etrafında genişleyen alanı dolduracaktır.

En üstte yer alan, siyah olarak bıraktığımız metni seçin (metin diyorum ancak hatırlarsanız daha önce bu metni yola çevirdik).

Seçtiğimiz nesnenin kopyasını almak için Ctrl+D kısayol tuşlarına aynı anda basın veya Düzenle>Çiftle yolunu takip edin. Eğer bu işlemi yaptıysanız, seçili halde, asıl metnimizin üzerinde kendisinin eşi olan bir nesne daha duruyor. Ancak aynı renkte olduğu için biz bunu göremiyoruz. Bu yeni nesnenin rengini değiştirmek için palet çubuğunun en solunda yer alan siyahın renginin iki sağındaki ala 80% Gray rengine tıklayın.

Kopya nesnenimizin renk değiştirmiş olması gerekiyor.

Rengini gri bir ton olarak ayarladığımız bu kopyayı bir bir alta götürmek için Nesne>Alçalt yolunu izleyin veya PgDn tuşuna basın. Aşağıdaki resimde görünen sonucu elde etmiş olmanız gerekiyor. Aslında gri olan kopya nesne seçili ve siyah renkli olan asıl nesne onun üzerinde.

Bunun kanıtını ekranın altında yer alan dolgu ve darbe alanına bakarak görebilirsiniz.

Şimdi siyah renkli nesnemizin altında yer alan ve şu anda seçili olan gri nesnemizi gölge olarak kullanmak için kendisini biraz bulanıklaştıracağız. Nesne>Dolgu ve Darbe yolunu izleyin veya Shift+Ctrl+F kısayol tuşlarına aynı anda basın. Darbe ve Dolgu penceresinin açılmış olması gerekiyor. Açılı olan pencereden de nesnemizin renginin gri olduğunu görebilirsiniz.

Aslında 80% Gray güzel bir renk ancak ben daha koyu bir renk istiyorum, siyaha daha yakın bir renk. Bunun için Aydınlık değerini 77 olan ilk halinde 20'ye getiriyorum. Siyah nesnenin altında kalan gri nesnenin rengini siyaha biraz daha yaklaştırmış oldum.

Şimdi de siyah nesnenin altında kalan kopyasını kullanarak biraz gölge etkisi elde etmek istiyorum. Bunun için nesneyi biraz bulanıklaştıracağım. Bunun için açık duran Darbe ve Dolgu penceresi içerisindeki Bulanıklaştırma özelliğini kullanacağım. Bulanıklaştırma alanının sağında yer alan değeri 3 olarak değiştiriyorum ve gölge etkisi elde etmiş oluyorum.

Eğer biraz daha farklı bir etki elde etmek istersem Dolgu ve Darbe penceresinde Aydınlık değerini 255'e getirmem yeterli olur.

Bu şekilde asıl metnimizin etrafında beyaz bir aydınlık elde etmiş oluruz.

Beyaz gölge oluşturmak için kullandığımız alan üzerinde Bağlı Konum özelliğini kullanarak daha belirgin beyaz gölge elde edebilirsiniz.

Şuradan svg belgesine ulaşabilirsiniz.

Buraya kadar takip ettiğiniz için teşekkür ediyorum.