14 Haziran 2009 Pazar

Inkscape ile yenmiş yaprak yapımı

Çalışmayı bitirdiğinizde şuna benzemesi gerekiyor. Ortaya çıkan etkiyi beğendiyseniz adım adım ilerlemeye başlayalım.




Bir tane yaprak resmine ihtiyacımız var. Aşağıdaki resmi veya hoşunuza giden bir başka yaprak resmini kullanabilirsiniz.




Çalışmaya başlamadan önce, nesneleri seçtikten sonra birbirlerinin önüne veya arkasına getirmek için 'Nesneleri seç ve dönüştür" aracının "Araç kontrol kutusu" içerisindeki düğmelerini kullanabileceğinizi hatırlatayım.







Sizin veya benim yaprak resmimi Inkscape'e aktarmak için resmi kaydettiğiniz dizini bulun ve içe aktar diyerek resmin tuvalinize gelmesini sağlayın.








Şimdi pardus yazmak için aşağıdaki resimlerde görünen yolu takip edin. (Metin>Metin ve Font...)






Resmin alt tarafına denk gelen bir alana pardus veya istediğiniz, ekran kartınızın ve sabrınızın kuvvetine göre bir kelime veya cümle veya paragraf yazın. :)





'Nesneleri seç ve dönüştür' aracını kullanarak (kısayol tuşu F1) metninizi resminiz ile uyacak şekilde büyütün veya aynı yöntemi kullanarak resminizi küçültün. Tek yapmanız gereken kelimenizi veya resminizi seçtikten sonra nesnenin köşelerindeki okları CRTL tuşu basılı iken resmin veya kelimenin merkezine veya diğer yöne doğru fare imleci ile sürüklemek.





Yazdığınız kelimeyi seçin ve aşağıdaki yolu izleyerek kelimenizi bir yol haline getirin. (Yol>Nesneden yola)






Tuvalin solunda yer alan araç kutusu içerisindeki daire oluşturma aracını kullanarak kelimenizin boyutuna orantılı küçük bir daire oluşturun. Daire oluşturma aracını seçtikten sonra "SHIFT+CTRL" tuşlarına basarken nesneyi fare ile çekerek oluşturursanız, nesne orantılı bir şekil alacaktır.




Daire oluşturmak için araç kutusunda şu simgeye tıklayacaksınız.


Gerçi buraya kadar geldiyseniz biliyorsunuzdur ancak nesneleri seçmek için araç kutusundaki ok simgesine tıklamanız gerekiyor.



Çizdiğiniz daireyi seçtikten sonra altı veya yedi defa "CTRL+D" tuşlarına basarak dairemizi çiftlememiz gerekiyor. Bu daireler ile pardus kelimesinin üzerindeki tırtıl ısırıklarını oluşturacağız.






İlk anda gözükmese bile bir nesne seçili iken "CTRL+D" tuşlarına basarak oluşturduğunuz kopyalar nesnenin üzerinde oluşurlar ve nesne ile aynı oldukları için görünmezler. Şimdi oluşturduğunuz bu daire kopyalarını pardus yazısının üzerinde uygun yerlere fare ile sürükleyerek yerleştirin. İsterseniz biraz önce bahsi geçen yöntemi kullanarak, yani "SHIFT+CRTL" tuşlarına basarken seçili bir nesnenin köşelerindeki oklardan tutup nesnenin ortasına doğru veya ters yönde fare imlecini hareket ettirerek, oluşturduğunuz daireleri ilk baştaki orantı bozulmadan büyütebilir veya küçültebilirsiniz.






Şimdi sırasıyla bütün dairelere aynı işlemi uygulayarak ısırıkları teker teker oluşturacağız. Önce yerlerine yerleştirdiğiniz dairelerden bir tanesini seçin ve daha sonra "SHIFT" tuşuna basarak pardus yazısını seçin. Son olarak "CTRL+-" (buradaki tire 'eksi' tuşu anlamına geliyor) tuşlarına aynı anda basarak pardus kelimesinden ilk ısırığınızı alın. Aşağıdaki yolu kullanarak yine aynı etkiyi alabilirsiniz ama kısayol tuşlarını kullanırsanız hızınız artar.







Aşağıdaki resimdekine benzer bir sonuca ulaşana kadar daireler ile pardus kelimesinden ısırıklar almaya devam edin.






Yukarıdaki resimdekine yakın bir görüntü elde ettikten sonra ısırıklı pardus kelimesini yaprak resminin üzerine taşıyın.





Önce pardus kelimesini ve daha sonra da "SHIFT" tuşuna basarken yaprak resmini seçin ve aşağıdaki yolu takip edin (Nesne>Tutunma>Ata).









Buraya kadar her adımı izlediyseniz elinizde aşağıdaki resime benzer bir görüntü olması gerekir.





Siyah bir kare çizip resmin arkasına koyarsanız ve bütün nesneleri seçip hizalama yaparsanız resminiz ortaya çıkar.



Bu dersi yabancı kaynaklı bir internet sitesinde gördüm ancak şu anda internet adresini hatırlamadığım için buraya yazamıyorum. Okuduğunuz için teşekkürler ve iyi çalışmalar.