31 Ağustos 2009 Pazartesi

Inkscape'te z-order nedir?

Z-order olarak adlandırılan özellik nesnelerin inkscape içerisindeki tuvalde dikey olarak nasıl sıralanacaklarını belirler. Bir nesneden sonra çizdiğiniz nesneler çizdiğiniz resmin svg dosyasında sonra gelirler ve görsel olarak ise tuvaliniz üzerinde daha önce çizdiğiniz nesnelerin üzerinde gözükürler.

Oluşturdunuz bir nesneyi diğer bir nesnenin üstüne taşımak istiyorsanız Nesne>Yukarı Al (kısayol tuşu PgUp), altına taşımak istiyorsanız Nesne>Aşağı Al (kısayol tuşu PgDn) yollarını kullanabilirsiniz. Bir nesneyi en üste göndermek için Nesne>En Yukarı Al (kısayol tuşu Home), en alta göndermek için Nesne>En Aşağı Al (kısayol tuşu End) menü yollarını izleyebilirsiniz.

Bir nesneyi PgUp kısayol tuşuna bir kere basarak ancak bir sonra çizdiğiniz nesnenin üzerine taşıyabilirsiniz. Aşağıdaki ilk resimde yer alan bir numaralı dikdörtgeni beş numaralı dikdörtgenin üzerinde taşımak için PgUp kısayol tuşuna dört kere basmanı gerekir.

Aşağıdaki görsellerden z-order düzenin nasıl işlediği anlaşılabilir. Aşağıdaki resimlerdeki öbekleri oluşturan nesneler bir numaralı nesneden itibaren çizilmeye başlanmıştır. Bir sonra çizilen nesne SVG belgesinde alt sırada yer aldığı için ekranda en üstte görünür.

Resimleri gerçek boyutlarında görmek için üzerlerine tıklayabilirsiniz.





Şurada da z-order özelliğinin İngilizce bir açıklamasını bulabilirsiniz.