15 Şubat 2010 Pazartesi

Firefox'u görsel olarak kişiselleştirmek

browser.fullscreen.autohide
Eğer siz de tam ekran görünümünde adres çubuğunun ve sekme çubuğunun görünmesini istiyorsanız yapacaklarınız basit. Ctrl+i kısayol tuşlarını kullanarak adres çubuğuna gidin ve about:config yazın. Daha sonra da browser.fullscreen.autohide seçeneğini bulduktan sonra üzerine çift tıklayın. Bu çift tıklama öntanımlı değer olan true değerini, false haline getirecek. Yapılan ayar değişikliğini etkin hale getirmek için Firefox'u kapatıp açmanız gerekiyor. Yeniden açtığınızda artık tam ekran modunda (f11) adres çubuğunu ve sekme çubuğunu görebileceksiniz.

about:config sekmesi:



ayardan sonra tam ekran görüntüsü:





browser.tabs.tabMinWidth
browser.tabs.tabMaxWidth

Bunlar sekme başlıklarının genişliğini ayarlamak istediğinizde bakmanız gereken ayarlar bunlardır.




browser.tabs.tabMinWidth
Bu ayar, sekmelerinizin başlığının bulunduğu alanda (sekme çubuğu deniyor sanırım) birden fazla, mesela 20 tane diyelim, sekme açıldığında sekmelerin başlıklarına sürükleme yapmadan ulaşmanızı sağlayacak şekilde sekmelerin başlık alanlarının kaç piksel değere kadar küçültüleceğini ayarlıyor. Öntanımlı değer olarak 150 piksel girilmiş, bu değeri 50 (yani 50 piksel) yapar ve 20 tane sekme açarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

browser.tabs.tabMaxWidth
Bu ayar ise tek bir sekme açıkken sekme başlığının ne kadar geniş olacağını belirliyor. Öntanımlı değer olarak 250 piksel girilmiş, ben bu değeri 150 piksel olarak değiştirdim.




Değişikliğin sonuçlarını aşağıdaki resimlere bakarak görebilirsiniz. En alttaki resimde 18 tane sekme açık olmasına rağmen, browser.tabs.tabMinWidth ayarının değerini 70 olarak ayarladığım için hiçbir sekme bağlığına ulaşmak için sekme çubuğunu kaydırmam gerekmiyor.






browser.tabs.closeButtons
Sekme başlıklarında yer alan kapatma düğmelerini kaldırmak veya sadece aktif sekmede bir kapatma düğmesinin bulunmasını isterseniz, sekme çubuğunun en sağında sadece bir tane sekme kapatma düğmesinin olmasını isterseniz veya ekranın hiçbir yerinde sekme kapatma düğmesi görmek istemiyorsanız bunun çözümü de about:config sayfasındaki browser.tabs.closeButtons ayarı. Eğer siz de benim gibi sekmeleri açmak/kapatmak için farenin tekerleğini kullanıyorsanız bu ayar özellikle hoşunuza gidebilir.

Bu ayarın üzerine çift tıkladıktan sonra girebileceğiniz dört değer var:
0 Sadece aktif sekmede bir kapatma düğmesi gösterir.
1 Bütün sekmelerde bir kapatma düğmesi gösterir.
2 Ekranda herhangi bir sekme kapatma düğmesi göstermez.
3 Sekme çubuğunun en sağında bir tek kapatma düğmesi gösterir.

2 değeri girildiğinde sonuç:


3 değeri girildiğinde sonuç:


Yeşillik:





browser.enable_automatic_image_resizing
Bir web sayfasının dışında bir resme bakarken, eğer resim tarayıcı penceresine sığmayacak kadar büyükse, resim tarayıcı penceresine uyacak şekilde küçültülüyor. Bu Firefox'un öntanımlı davranışıdır. Ayarın değeri false yapılırsa ekrana sığmayan resimler orjinal boyutları ile gösterilirler, ekrana sığması için küçültülmezler. Gülü seven dikenine katlanır. Bitmap resimlerde büyüdükçe oluşan tırtıklı ve bozulmadan hoşlanmıyorsanız bu ayarın bir diğer etkisi de resimlerin orjinal boyutları dışında büyütülememesi. İçerisinde resim ve yazı olan bir sayfayı (mesela bu sayfayı), bu ayarı false yaptıktan sonra büyütürseniz, ayarın davranışını hemen kavrayabilirsiniz.






browser.search.openintab
Arama çubuğunda arama için bir metin girip enter'a basıldığında, arama sonuçlarının yeni bir sekmede açılmasını sağlamak için öntanımlı değer olan false değerinin üzerine çift tıklanıp değerinin true olarak ayarlanması gerekiyor.






browser.tabs.closeWindowWithLastTab
Bu ayar son sekmeyi kapatmanın Firefox'u kapatıp kapatmayacağını kontrol ediyor. Öntanımlı değeri true. Yani son sekme kapatılırsa Firefox penceresi, yani Firefox kapatılıyor. Değer false yapılacak olursa son sekmeyi kapatmak Firefox'u kapatmıyor. Öntanımlı ayar Firefox 3.5 sürümü öncesi false, yani son sekmeyi kapatmak Firefox'u kapatmıyormuş, artık kapatıyor.






mousewheel.with[alt|control|no|shift|meta]key.action
mousewheel.horizscroll.with[alt|control|no|shift|meta]key.action
Bu iki ayar klavyede bir tuşu basılı tutarken fare tekerleği hareket ettirildiğinde Firefox'un nasıl davranacağını ayarlıyor.




Aşağıdaki resimde kırmızı ile işaretli ayarların üzerine tıklandığında girilecek olası 0 ile 4 arasındaki değerler, alt, control, meta, no veya shift tuşlarına basıldıktan sonra fare tekerleği yukarı aşağı hareket ettirildiğinde tekerleğin nasıl davranacağını veya ne hızda kaydırma yapacağını belirliyor. Yukarıdaki resimde bu ayara girilebilecek olası değerlerin nasıl etki edeceği anlatılmıştır. Eğer çift tıkladıktan sonra açılan pencereye 0 veya 4 değerlerinden birisini girdiyseniz bir başka ayar daha yapabiliyorsunuz.

mousewheel.with[alt|control|no|shift|meta]key.numlines ayarına çift tıklayarak, eğer bir önceki ayarda 0 değeri girdiyseniz fare tekerleği hareket ettirildiğinde kaç satır hareket edileceği, eğer bir önceki ayarda 4 değeri girdiyseniz fare tekerleği hareket ettirildiğinde kaç piksel hareket edileceğini belirleyen değeri giriyorsunuz.




Benzer şekilde yatar kaydırma yapmak için de değiştirilebilecek olası ayarlar aşağıdaki resimde gözüküyor.






kaynaklar:
http://getir.net/q9x
http://kb.mozillazine.org/Browser.fullscreen.autohide
http://preferential.mozdev.org/preferences.html
http://getir.net/y61
http://www.timeatlas.com/5_minute_tips/general/introduction_to_firefox_preferences


Hiç yorum yok: